OBS 75 Nieuw-Buinen

 

Welkom in groep 1 en 2!

De basisschoolperiode is een bijzondere fase in een mensenleven. In de groepen 1/2 wordt daarmee een aanvang gemaakt en de  fundamenten gelegd voor het latere leren. Het belangrijkste daarbij is dat het kind zich veilig en geaccepteerd voelt.

De kinderen krijgen op gebied van voorbereidend rekenen, taal en schrijven een speels aanbod d.m.v. taal en rekenspelletjes, liedjes, versjes, prentenboeken, gymlessen. Het lijkt of de kinderen alleen maar spelen, dat doen ze dus ook veel, maar tijdens het spelen leren en ontdekken ze veel.

We bieden bewust bepaalde les(spel)activiteiten aan die voldoen aan een bepaald doel. Daarbij volgen we uw kind in zijn/haar ontwikkeling en dat doen we door de kinderen te observeren. Er wordt gekeken naar wat de kinderen goed kunnen, maar er wordt ook gekeken naar de dingen die nog iets minder goed gaan.

In de onderbouw leren we ook hoe je met elkaar hoort om te gaan en vriendschappen te sluiten. Er wordt dus gekeken naar de totale ontwikkeling van het kind

 

Op deze manier worden de kinderen voorbereid op een volgende groep.

 Afbeeldingsresultaat voor vrienden

Schooljaar 2018/2019

Februari

Brandweervrouw op bezoek

 

Voor meer foto's klik HIER

 

Januari

Noord- en Zuidpool

Na het thema Nieuwjaar zijn we begonnen met de Noord- en de Zuidpool. De kinderen waren erg geïnteresseerd in dit onderwerp. Er viel ook heel veel te leren over ijsbergen, wakken in het ijs, ijsberen, pinguïns, poolvossen en de Eskimo's etc. Hoe leven de dieren en mensen daar?

We hebben geknutseld, gezongen, gedanst(o.a. de pinguindans)en spellessen en kleutergym in de gymzaal gedaan: o.a. springen over wakken, lopen als een ijsbeer, als een pinguïn, glijden van een ijsberg en zelfs sneeuw gemaakt etc. 

Voor meer foto's klik HIER

Nieuwjaar

We zijn 2019 begonnen met het thema Nieuwjaar en daar horen natuurlijk oliebollen en vuurwerk bij. De kinderen hebben oliebollen gescheurd, wat een leuk effect gaf, ze waren om op te eten!! Groep 2 heeft vuurpijlen gemaakt en getekend. We hebben veel nieuwe woorden geleerd en we kennen nu de maanden van het jaar, het liedje heet dan ook 12 maanden bij elkaar...

             

Voor meer foto's klik  Hier

 

December

Kerst

Voor meer foto's klik HIER 

 

Sinterklaas

 

Voor meer foto's klik HIER

Allerlei foto's

Hier worden steeds foto's toegevoegd van het hele jaar. Onderstaande foto: wat  een bos wol kan toevoegen aan het spel in de bouwhoek. De jongens hebben huizen gebouwd en ja..dan moet er ook stroom in elk huis....prachtig!!!

Voor foto's klik HIER

 

November

Herfst/lampions

Dit keer hebben we lampions gemaakt met als thema herfst. Verder zie foto's voor wat herfstwerkjes.

Meer foto's klik HIER

Bibliotheekactiviteiten

Groep 2 heeft op donderdagmiddag een bezoek gebracht aan de bibliotheek. Carin, de bibliothecaresse heeft voorgelezen en verteld waarom boeken zo belangrijk zijn en verteld wat er nog meer in de bibliotheek te doen is.

Een paar weken later kwam Carin weer en ging met de kinderen programmeren met Bijtje Bot. Het was nog niet zo gemakkelijk, maar er waren toch kinderen die het na afloop van de les konden.

Voor meer foto's klik HIER

Oktober

Project muizen.

We hebben over het thema muizen gewerkt. Hoe leven muizen, wat eten ze enz. Tot grote pret van de kinderen zijn er muizen in de klas geboren en en dan moet er gewogen en gemeten worden. Zie foto's babyboek.

We hebben liedjes geleerd: In Amsterdam daar staat een huis; Er zitten 1, 2, 3, 4 muizen in de trein: Piep piep. We hebben muizen geschilderd en gevouwen, boeken voorgelezen, muizenhuizen gebouwd met blokken. etc. Een jongen ging zelfs in de zandbak kaas maken.

Het project werd afgesloten met een theatervoorstelling "Het muizenhuis", dat erg in de smaak viel, getuige de foto's.

 

Kijk voor meer foto's  HIER

Schooljaar 2017/2018

Juni

Schoolreis naar Drentse koe.

De foto's spreken voor zich. Een opmerking van een van de kinderen:"Dit is de mooiste dag van mijn leven"!

           

 

Kijk voor foto's van de schoolreis  HIER

 

Cultuurweek met als hoogtepunt het bezoek aan het Hunebedmuseum in Borger.

De kinderen hebben veel opgestoken van het thema Hunebedbouwers of het Trechterbekervolk. Zo weten ze o.a. hoe de kleding van deze  mensen eruit zag, hoe ze vuur en potten maakten, wat ze aten, hoe ze woonden. 

We hebben over het thema in de klas gehad dmv van kringgesprekken, filmpjes kijken, knutselen, hunebedden en tenten maken in de zandtafel en niet te vergeten voorlezen uit de boeken van Oek.

Het museumbezoek was een prachtige afsluiting van ons thema. 

                        

Er zijn meer foto's gemaakt. Klik  HIER

 

April

Juffendag/koningsspelen

https://myalbum.com/album/zvlhEjKGyNtS

Foto's zijn ook van andere groepen.

 

Pasen

 Kijk voor foto's van Pasen HIER

Voor meer foto's zie foto's van de hele school.

Maart

Rekenen: meten

Meten ook in groep 1/2. Het voorbereidend "werk" wordt hier gedaan. De kinderen gaan aan de slag met slangen en passen en meten. De ene slang is korter of langer, dikker, dunner, even lang, even dik, even dun. Van lang naar kort en andersom. Breed en smal komt bij verfkwasten aan de orde. Dit blijkt voor heel veel kinderen lastig te zijn. Zo komen allerlei begrippen aan de orde.      Ook de groei van blauwe druifjes worden gemeten. Hoe groeien ze in een dag, een week.                                                           

Je kunt meten met een meetlat, liniaal, maar ook met een touw en natuurlijk met je voeten.  Hoeveel blokken hoog ben je en dan noteren op een papiertje en dan verwerken in een tabel.                                                                                                       

Het bouwen(kleine blokjes) van een kippenhok op een plankje, vouwen van een ei, jezelf wegen, heeft ook met passen en meten te maken. 

Voor meer foto's kijk HIER

Veurlezen

Veurlezen in het Drents in groep 1/2. Er werden verhaaltjes en kleine gedichtjes voorgelezen.

Voor meer foto's klik HIER

Januari

Janita Holm heeft jarenlang de boekenuitleen verzorgd in de groepen 1/2 en zij haalde ook de boeken bij de bibliotheek, zodat er altijd een gevarieerd aanbod voor de kinderen was. Jammer genoeg stopt ze ermee.

Omdat wij haar werk voor de school zeer waarderen hebben wij haar in het zonnetje gezet. "Toevallig" was het die dag een van de voorleesdagen en las Janita voor uit het prentenboek van het jaar "Sssst de tijger slaapt". De reacties van de kinderen spraken voor zich..

Janita heel hartelijk bedankt voor je jarenlange inzet voor onze groep 1/2.

Voor meer foto's klik HIER

 

 

Project techniek

Door de hele school hebben we het over techniek gehad, zo ook in de groepen 1/2. Het thema was transport/vervoer. De kinderen hebben bruggen gebouwd, allerlei transportmiddelen geknutseld van constructiematerialen als LEGO maar ook van dozen en hoe maak je er dan draaiende wielen onder? En hoe maak je van een stuk papier een helikopter? Verder hebben we  liedjes geleerd en ook veel over het thema gepraat, want hoe gaan de vervoersmiddelen vooruit: door de wind(zeilboot), door een benzinemotor of elektrisch of dmv  zonnecellen?

 

 Voor meer foto's klik HIER

 

Sinterklaas

       

Voor meer foto's klik  HIER en zie foto's van alle groepen.

 

 

NOVEMBER

Project Tijd

In de hele school is er over het begrip tijd gewerkt. Ook in groep 1/2. De kinderen hebben allerlei voorwerpen mee naar school genomen wat betrekking had op het begrip tijd.

We hebben in de bouwhoek torens met wijzerplaten gemaakt, verder getekend en klokken geknutseld. In de gymzaal platen van een boek in de goede volgorde gelegd en er  lagen boeken in de leeshoek over het begrip tijd. 

Kijk voor foto's  HIER