OBS 75 Nieuw-Buinen

 

Welkom in groep 1 en 2!

De basisschoolperiode is een bijzondere fase in een mensenleven. In de groepen 1/2 wordt daarmee een aanvang gemaakt en de  fundamenten gelegd voor het latere leren. Het belangrijkste daarbij is dat het kind zich veilig en geaccepteerd voelt.

De kinderen krijgen op gebied van voorbereidend rekenen, taal en schrijven een speels aanbod d.m.v. taal en rekenspelletjes, liedjes, versjes, prentenboeken, gymlessen. Het lijkt of de kinderen alleen maar spelen, dat doen ze dus ook veel, maar tijdens het spelen leren en ontdekken ze veel.

We bieden bewust bepaalde les(spel)activiteiten aan die voldoen aan een bepaald doel. Daarbij volgen we uw kind in zijn/haar ontwikkeling en dat doen we door de kinderen te observeren. Er wordt gekeken naar wat de kinderen goed kunnen, maar er wordt ook gekeken naar de dingen die nog iets minder goed gaan.

In de onderbouw leren we ook hoe je met elkaar hoort om te gaan en vriendschappen te sluiten. Er wordt dus gekeken naar de totale ontwikkeling van het kind

 

Op deze manier worden de kinderen voorbereid op een volgende groep.

 

Schooljaar 2017/2018

Juni

Schoolreis naar Drentse koe.

De foto's spreken voor zich. Een opmerking van een van de kinderen:"Dit is de mooiste dag van mijn leven"!

           

 

Kijk voor foto's van de schoolreis  HIER

 

Cultuurweek met als hoogtepunt het bezoek aan het Hunebedmuseum in Borger.

De kinderen hebben veel opgestoken van het thema Hunebedbouwers of het Trechterbekervolk. Zo weten ze o.a. hoe de kleding van deze  mensen eruit zag, hoe ze vuur en potten maakten, wat ze aten, hoe ze woonden. 

We hebben over het thema in de klas gehad dmv van kringgesprekken, filmpjes kijken, knutselen, hunebedden en tenten maken in de zandtafel en niet te vergeten voorlezen uit de boeken van Oek.

Het museumbezoek was een prachtige afsluiting van ons thema. 

                        

Er zijn meer foto's gemaakt. Klik  HIER

 

April

Juffendag/koningsspelen

https://myalbum.com/album/zvlhEjKGyNtS

Foto's zijn ook van andere groepen.

 

Pasen

 Kijk voor foto's van Pasen HIER

Voor meer foto's zie foto's van de hele school.

Maart

Rekenen: meten

Meten ook in groep 1/2. Het voorbereidend "werk" wordt hier gedaan. De kinderen gaan aan de slag met slangen en passen en meten. De ene slang is korter of langer, dikker, dunner, even lang, even dik, even dun. Van lang naar kort en andersom. Breed en smal komt bij verfkwasten aan de orde. Dit blijkt voor heel veel kinderen lastig te zijn. Zo komen allerlei begrippen aan de orde.      Ook de groei van blauwe druifjes worden gemeten. Hoe groeien ze in een dag, een week.                                                           

Je kunt meten met een meetlat, liniaal, maar ook met een touw en natuurlijk met je voeten.  Hoeveel blokken hoog ben je en dan noteren op een papiertje en dan verwerken in een tabel.                                                                                                       

Het bouwen(kleine blokjes) van een kippenhok op een plankje, vouwen van een ei, jezelf wegen, heeft ook met passen en meten te maken. 

Voor meer foto's kijk HIER

Veurlezen

Veurlezen in het Drents in groep 1/2. Er werden verhaaltjes en kleine gedichtjes voorgelezen.

Voor meer foto's klik HIER

Januari

Janita Holm heeft jarenlang de boekenuitleen verzorgd in de groepen 1/2 en zij haalde ook de boeken bij de bibliotheek, zodat er altijd een gevarieerd aanbod voor de kinderen was. Jammer genoeg stopt ze ermee.

Omdat wij haar werk voor de school zeer waarderen hebben wij haar in het zonnetje gezet. "Toevallig" was het die dag een van de voorleesdagen en las Janita voor uit het prentenboek van het jaar "Sssst de tijger slaapt". De reacties van de kinderen spraken voor zich..

Janita heel hartelijk bedankt voor je jarenlange inzet voor onze groep 1/2.

Voor meer foto's klik HIER

 

 

Project techniek

Door de hele school hebben we het over techniek gehad, zo ook in de groepen 1/2. Het thema was transport/vervoer. De kinderen hebben bruggen gebouwd, allerlei transportmiddelen geknutseld van constructiematerialen als LEGO maar ook van dozen en hoe maak je er dan draaiende wielen onder? En hoe maak je van een stuk papier een helikopter? Verder hebben we  liedjes geleerd en ook veel over het thema gepraat, want hoe gaan de vervoersmiddelen vooruit: door de wind(zeilboot), door een benzinemotor of elektrisch of dmv  zonnecellen?

 

 Voor meer foto's klik HIER

 

Foto van allerlei activiteiten in groep 1/2 

Gymles toegevoegd(jan 2018)

       

Voor meer foto's klik HIER

 

DECEMBER

Kerst

 

Voor meer foto's klik HIER  en zie foto's van alle groepen.

 

Sinterklaas

       

Voor meer foto's klik  HIER en zie foto's van alle groepen.

 

 

NOVEMBER

Project Tijd

In de hele school is er over het begrip tijd gewerkt. Ook in groep 1/2. De kinderen hebben allerlei voorwerpen mee naar school genomen wat betrekking had op het begrip tijd.

We hebben in de bouwhoek torens met wijzerplaten gemaakt, verder getekend en klokken geknutseld. In de gymzaal platen van een boek in de goede volgorde gelegd en er  lagen boeken in de leeshoek over het begrip tijd. 

Kijk voor foto's  HIER

    

Schoolontbijt

Voor meer foto's klik  Hier

 

 

 

OKTOBER

Kinderboekenweek

     

Voor meer foto's klik HIER

Van 5 oktober tot 15 oktober was de Kinderboekenweek.  Wij als school doen daaraan mee, omdat wij boeken erg belangrijk vinden. Voor de kleintjes het voorlezen en het kijken in prentenboeken en voor de oudere kinderen het lezen. 

De opening was erg griezelig. Er liepen zelfs  enge monsters op het plein. De kinderen kregen een traktatie met een spin erin.

In groep 1/2 hebben we over het boek De Gruffalo gewerkt, gepraat, geknutseld, gezongen. Er is zelfs een heel bos voor de Gruffalo gemaakt door een aantal kinderen.

Verder over spoken gehad. De kinderen moesten in een coöperatieve werkvorm een naam bedenken voor een spook met een h. Hoe ziet de h er dan uit, eerst maar eens proberen om met z'n tweeën de letter te maken.(zie foto's) en groep 2 heeft een spook gemaakt in een schoenendoos.

Ook hebben we het over enge dieren gehad.

 

 

SEPTEMBER

Het schooljaar nog maar net begonnen en we hebben al weer onze jaarlijkse KANGOEROEDAG. De kinderen gaan in groepjes langs de verschillende spelletjes. De foto's spreken voor zich.

 

 Voor meer foto's klik HIER

 

 

Schooljaar 2016/2017

Juli

Dieren in de klas

De vader van Nick Bavelaar heeft in groep 1/2 van alles verteld over slangen, gekko's en schildpadden. Juf Eppy had gehoord dat er dieren in de groep van 1/2 zouden komen en kwam met haar kinderen bij ons in de groep. Erg gezellig.

We hebben veel geleerd, maar het was ook wel spannend.(juffen incluis)

            

 

Voor meer foto's klik HIER

 

 

Juni

Schoolreis Sprookjeshof 

We zijn op schoolreis naar het Sprookjeshof in Zuidlaren geweest. De kinderen, de moeders( hartelijk bedankt voor de hulp) en de juffen hebben veel plezier gehad. Miranda en Alida bedankt voor de mooie foto's.

Voorafgaand aan de schoolreis hebben we over sprookjes gewerkt, gezongen, gerekend, nieuwe woorden geleerd en getoverd met smarties(zie foto's), maar vooral hebben de juffen veel sprookjes voorgelezen; Assepoester, Hans en Grietje, Doornroosje, De boze heks, De gelaarsde kat, Klein Duimpje.Er was zelfs een "echte heks en reus" in de klas. Sommige kinderen vinden de sprookjes ook best nog wel een beetje eng.

 

 

 

Voor meer foto's klik HIER

 

 

Elke week krijgen de kinderen van groep 1/2 een boek mee naar huis. Moeders helpen daarbij.
Marieke en Judith hebben dit  jaren gedaan en omdat de kinderen en wij dit erg waarderen werden ze even in het zonnetje gezet.

Nogmaals bedankt!!

        

Fietsseef 

De groepen 1 t/m 4 waren in groepjes verdeeld en gingen langs 6 onderdelen.

  • Tussen pylonen doorfietsen
  • Oversteken
  • Al fietsende een knuffel van een tafel pakken, meenemen en terugleggen.
  • Stoplicht
  • Over een smalle strook fietsen
  • Vrij spelen.  
    De kinderen hadden er veel plezier in. Ouders bedankt voor het meehelpen. 
    Jammer dat niet ieder kind een fiets mee had.

Klik voor foto's HIER

 

Mei

Bezoek op de boerderij.

 Klik voor meer foto's  HIER  

 

April

Koningsdag

       

Klik voor foto's van een Koningsdag  HIER

 

Techniek

Techniek is een van de nieuwe vakken op de basisschool en ook in de groepen 1/2.

Voor de kinderen in de groepen 1/2 komen onderwerpen als energie, tandwielen, magneten, wegen, drijven/zinken, spiegels,zwaar/licht, zwaar/licht enz, enz.                                                                                                                            

Klik voor foto's van techniek HIER 
Foto's van het spelen met magneten. Reacties van de kinderen: Het plakt zonder plaksel en ik kan toveren.
Bouwen op een spiegel is "vreemd", de muur is veel hoger dan gewoon op de tafel bouwen.
Bellen blazen: wat veel...Juf had  de juiste zeep gebruikt.

Smarties,die je in water , op de rand van een bord legt....(zie foto)

De kinderen doen allerlei nieuwe ervaringen op en ze genieten.

 

Pasen

        

Het jaarlijkse paasgebeuren. De kinderen verheugen zich er enorm op.
De AC had weer voor een zeer smakelijke broodmaaltijd gezorgd. Bedankt Ac en bedankt moeders voor de hulp (brood smeren ed)
Voorafgaand aan het paasfeest hebben we geknutseld, gezongen, gespeeld etc over het thema Pasen. En natuurlijk paaseieren zoeken en niet te vergeten eitje tikken. Elk kind kan winnen, of je nu 4 of 12 jaar bent!!!!

Voor  foto's klik HIER

 

Januari

 

Project winter

Geliefd onderwerp van veel kinderen is de winter.

Klik voor de foto's van de winter HIER

 

Project tijd

 

In januari hebben we een klein project over tijd gedaan. Groep 1 heeft een weekkalender gemaakt met de dagen van de week. Groep 2 heeft een klok gemaakt en de meeste kinderen kunnen de hele en sommige de halve uren benoemen. Ook de maanden van het jaar kwamen aan bod, we hebben daar een lied over geleerd. Elke dag komt het begrip tijd op verschillende manieren aan de orde door o.a. de weekkalender, jaarkalender en de dag/nachtkalender.(ochtend, middag, avond en nacht).

Klik voor de foto's project tijd HIER

 

 

 

 

 

                                             

                                                

 

Vossenjacht- vreemde snuiters in de school!!!