OBS 75 Nieuw-Buinen

Welkom in groep 1 en 2!

De basisschoolperiode is een bijzondere fase in een mensenleven. In de groepen 1/2 wordt daarmee een aanvang gemaakt en de  fundamenten gelegd voor het latere leren. Het belangrijkste daarbij is dat het kind zich veilig en geaccepteerd voelt.

De kinderen krijgen op gebied van voorbereidend rekenen, taal en schrijven een speels aanbod d.m.v. taal en rekenspelletjes, liedjes, versjes, prentenboeken, gymlessen. Het lijkt of de kinderen alleen maar spelen, dat doen ze dus ook veel, maar tijdens het spelen leren en ontdekken ze veel.

We bieden bewust bepaalde les(spel)activiteiten aan die voldoen aan een bepaald doel. Daarbij volgen we uw kind in zijn/haar ontwikkeling en dat doen we door de kinderen te observeren. Er wordt gekeken naar wat de kinderen goed kunnen, maar er wordt ook gekeken naar de dingen die nog iets minder goed gaan.

In de onderbouw leren we ook hoe je met elkaar hoort om te gaan en vriendschappen te sluiten. Er wordt dus gekeken naar de totale ontwikkeling van het kind

 

Op deze manier worden de kinderen voorbereid op een volgende groep.

 

 

Afbeeldingsresultaat voor vrienden

Schooljaar 2019/2020

Op 13 september hebben we een voorstelling gehad over verkeer. De kinderen leerden de kleuren van het verkeerslicht en weten ook wat te doen bij de kleuren rood, oranje en groen. Het was een interactieve voorstelling en de kinderen hebben veel plezier gehad en waren tot op eind geboeid.

Ook in de dagen voorafgaand hebben we het over verkeer gehad: wat is veilig, wat moet er aan en op een fiets zitten, we hebben verkeersborden bekeken etc.

https://myalbum.com/album/hVTsHPiZFYRD

 

 

Schooljaar 2018/2019

Juni

Schoolreis Kabouterland

Schoolreis naar Kabouterland altijd een succes.

Kijk voor foto's  HIER

Mei

De middeleeuwen

Door de hele school hebben we over de Middeleeuwen gewerkt. Wat hebben de kinderen veel geleerd. Het project is afgesloten met een pleinfeest. De foto's spreken voor zich.

Foto's van alle groepen zie algemene foto's

Voor nog meer foto's van de Middeleeuwen klik HIER

April

Koningsdag

We hebben de verjaardag van onze koning en de juffen gevierd. We hebben het erg gezellig gehad. De dag begon met een ontbijt en daarna gingen we in groepjes langs allerlei spelletjes.    

Foto's van alle groepen zie algemene foto's.

Voor nog meer foto's van het ontbijt klik HIER

Lente/pasen

Elk jaar werken/spelen over de thema's pasen en lente.  Hoe groeien tulpen en sperziebonen en komt er ook loof aan afgesneden wortels wanneer je ze in het water legt? Hoeveel legt kip Kakel op een dag en waren het er meer/minder dan gisteren of evenveel? Wat zit er in een ei, hoe heet dat allemaal? Veel nieuwe woorden geleerd en op rekengebied een aantal begrippen.

 

Voor meer foto's klik hier HIER

Maart

Uitleenmoeders

Anja en Gemma zijn de afgelopen tijd de uitleenmoeders geweest. Ze moesten jammer genoeg stoppen, omdat de boekenuitleen van de woensdag naar de dinsdag is gegaan en zij beide op deze dag werken. De kinderen hebben voor hun iets gemaakt.

Hartelijk bedankt.

 Voor foto's klik HIER

Februari

Brandweervrouw op bezoek

 

Voor meer foto's klik HIER

 

Januari

Noord- en Zuidpool

Na het thema Nieuwjaar zijn we begonnen met de Noord- en de Zuidpool. De kinderen waren erg geïnteresseerd in dit onderwerp. Er viel ook heel veel te leren over ijsbergen, wakken in het ijs, ijsberen, pinguïns, poolvossen en de Eskimo's etc. Hoe leven de dieren en mensen daar?

We hebben geknutseld, gezongen, gedanst(o.a. de pinguindans)en spellessen en kleutergym in de gymzaal gedaan: o.a. springen over wakken, lopen als een ijsbeer, als een pinguïn, glijden van een ijsberg en zelfs sneeuw gemaakt etc. 

Voor meer foto's klik HIER

Nieuwjaar

We zijn 2019 begonnen met het thema Nieuwjaar en daar horen natuurlijk oliebollen en vuurwerk bij. De kinderen hebben oliebollen gescheurd, wat een leuk effect gaf, ze waren om op te eten!! Groep 2 heeft vuurpijlen gemaakt en getekend. We hebben veel nieuwe woorden geleerd en we kennen nu de maanden van het jaar, het liedje heet dan ook 12 maanden bij elkaar...

             

Voor meer foto's klik  Hier

 

December

Kerst

Voor meer foto's klik HIER 

 

Sinterklaas

 

Voor meer foto's klik HIER

Allerlei foto's

Hier worden steeds foto's toegevoegd van het hele jaar. Onderstaande foto: wat  een bos wol kan toevoegen aan het spel in de bouwhoek. De jongens hebben huizen gebouwd en ja..dan moet er ook stroom in elk huis....prachtig!!!

Voor foto's klik HIER

 

November

Herfst/lampions

Dit keer hebben we lampions gemaakt met als thema herfst. Verder zie foto's voor wat herfstwerkjes.

Meer foto's klik HIER

Bibliotheekactiviteiten

Groep 2 heeft op donderdagmiddag een bezoek gebracht aan de bibliotheek. Carin, de bibliothecaresse heeft voorgelezen en verteld waarom boeken zo belangrijk zijn en verteld wat er nog meer in de bibliotheek te doen is.

Een paar weken later kwam Carin weer en ging met de kinderen programmeren met Bijtje Bot. Het was nog niet zo gemakkelijk, maar er waren toch kinderen die het na afloop van de les konden.

Voor meer foto's klik HIER

Oktober

Project muizen.

We hebben over het thema muizen gewerkt. Hoe leven muizen, wat eten ze enz. Tot grote pret van de kinderen zijn er muizen in de klas geboren en en dan moet er gewogen en gemeten worden. Zie foto's babyboek.

We hebben liedjes geleerd: In Amsterdam daar staat een huis; Er zitten 1, 2, 3, 4 muizen in de trein: Piep piep. We hebben muizen geschilderd en gevouwen, boeken voorgelezen, muizenhuizen gebouwd met blokken. etc. Een jongen ging zelfs in de zandbak kaas maken.

Het project werd afgesloten met een theatervoorstelling "Het muizenhuis", dat erg in de smaak viel, getuige de foto's.

 

Kijk voor meer foto's  HIER

Schooljaar 2017/2018

Juni

Schoolreis naar Drentse koe.

De foto's spreken voor zich. Een opmerking van een van de kinderen:"Dit is de mooiste dag van mijn leven"!

           

 

Kijk voor foto's van de schoolreis  HIER

 

Cultuurweek met als hoogtepunt het bezoek aan het Hunebedmuseum in Borger.

De kinderen hebben veel opgestoken van het thema Hunebedbouwers of het Trechterbekervolk. Zo weten ze o.a. hoe de kleding van deze  mensen eruit zag, hoe ze vuur en potten maakten, wat ze aten, hoe ze woonden. 

We hebben over het thema in de klas gehad dmv van kringgesprekken, filmpjes kijken, knutselen, hunebedden en tenten maken in de zandtafel en niet te vergeten voorlezen uit de boeken van Oek.

Het museumbezoek was een prachtige afsluiting van ons thema. 

                        

Er zijn meer foto's gemaakt. Klik  HIER

 

April

Juffendag/koningsspelen

https://myalbum.com/album/zvlhEjKGyNtS

Foto's zijn ook van andere groepen.

 

Pasen

 Kijk voor foto's van Pasen HIER

Voor meer foto's zie foto's van de hele school.

Maart

Rekenen: meten

Meten ook in groep 1/2. Het voorbereidend "werk" wordt hier gedaan. De kinderen gaan aan de slag met slangen en passen en meten. De ene slang is korter of langer, dikker, dunner, even lang, even dik, even dun. Van lang naar kort en andersom. Breed en smal komt bij verfkwasten aan de orde. Dit blijkt voor heel veel kinderen lastig te zijn. Zo komen allerlei begrippen aan de orde.      Ook de groei van blauwe druifjes worden gemeten. Hoe groeien ze in een dag, een week.                                                           

Je kunt meten met een meetlat, liniaal, maar ook met een touw en natuurlijk met je voeten.  Hoeveel blokken hoog ben je en dan noteren op een papiertje en dan verwerken in een tabel.                                                                                                       

Het bouwen(kleine blokjes) van een kippenhok op een plankje, vouwen van een ei, jezelf wegen, heeft ook met passen en meten te maken. 

Voor meer foto's kijk HIER

Veurlezen

Veurlezen in het Drents in groep 1/2. Er werden verhaaltjes en kleine gedichtjes voorgelezen.

Voor meer foto's klik HIER

 

 

 

Project techniek

Door de hele school hebben we het over techniek gehad, zo ook in de groepen 1/2. Het thema was transport/vervoer. De kinderen hebben bruggen gebouwd, allerlei transportmiddelen geknutseld van constructiematerialen als LEGO maar ook van dozen en hoe maak je er dan draaiende wielen onder? En hoe maak je van een stuk papier een helikopter? Verder hebben we  liedjes geleerd en ook veel over het thema gepraat, want hoe gaan de vervoersmiddelen vooruit: door de wind(zeilboot), door een benzinemotor of elektrisch of dmv  zonnecellen?

 

 Voor meer foto's klik HIER